Σύλλογος Διδασκόντων

Ο Σύλλογος των Διδασκόντων (Σ.Δ.) είναι συλλογικό όργανο του σχολείου και αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σ' αυτό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Έργο του είναι η χάραξη κατευθύνσεων για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου, για την οποία είναι υπεύθυνος. Οι αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων (Σ.Δ.) κινούνται πάντοτε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής νομοθεσίας. Πρόεδρος του Συλλόγου των Διδασκόντων (Σ.Δ.) είναι ο Διευθυντής του σχολείου ή ο νόμιμος αναπληρωτής του.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει θέση Υποδιευθυντή και δεν έχει ορισθεί νόμιμος αναπληρωτής του Διευθυντή, όταν αυτός απουσιάζει, προεδρεύει στο Σύλλογο Διδασκόντων (Σ.Δ.) ο ανώτερος στο βαθμό εκπαιδευτικός και επί ισοβάθμων εκείνος που έχει τον περισσότερο χρόνο υπηρεσίας στο βαθμό.

Ειδικότερα ο Σύλλογος των Διδασκόντων: Συνεδριάζει τακτικά ή έκτακτα ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του και η συμμετοχή του διδακτικού προσωπικού στις συνεδριάσεις του είναι υποχρεωτική. Οι τακτικές συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων γίνονται ύστερα από πρόσκληση του προέδρου:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΘΩΝΗΣ (ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΕΙΟ)

Σχολικό έτος 2014-2015

                       

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

          Αγαπητοί γονείς, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

          Η σχολική κοινότητα είναι μια οργανωμένη ομάδα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας. Το σχολείο είναι ο χώρος, όπου οι μαθητές με την ευθύνη και καθοδήγηση του Διευθυντή και του εκπαιδευτικού προσωπικού περνούν πολλές ώρες της ημέρας, μαθαίνουν, δημιουργούν, συνεργάζονται, παίζουν, χαίρονται, αλλά αντιμετωπίζουν και δυσκολίες. Κάθε μαθητής είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα που δικαιούται να την εκφράζει και να την αναπτύσσει ελεύθερα μέσα στην ομάδα. Παράλληλα, όμως, το σχολείο οφείλει να προσέξει την κοινωνική διάσταση του μαθητή ως μέλος της ομάδας. Έτσι καταξιώνεται η προσωπικότητά του, αποκτά κοινωνική υπόσταση και καλλιεργεί συλλογική συνείδηση.

          Η δημοκρατική οργάνωση της σχολικής κοινότητας προϋποθέτει κανόνες, όρια, κατανομή ρόλων και ευθυνών. Οι παρακάτω κανόνες έχουν σκοπό να βοηθήσουν όλους μας, ώστε να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικότερα η εκπαιδευτική διαδικασία και το σχολείο μας να λειτουργήσει ως μια κοινότητα αγωγής.

Η φοίτηση των μαθητών:

            Το σχολείο αποτελεί το φυσικό χώρο αγωγής και μάθησης, γιατί ακριβώς εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις συγκεκριμένης και οργανωμένης προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων του. Η φοίτηση των μαθητών πρέπει να είναι τακτική και η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων συνεχής και όχι επιλεκτική. Η ελλιπής φοίτηση των μαθητών, και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, υπονομεύει το σχολικό έργο και δυσχεραίνει την πρόοδό τους. Έτσι:

& Η φοίτηση των μαθητών, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.

& Οι μαθητές τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος. Ιδίως τηρούν την ώρα έναρξης των μαθημάτων και κάθε άλλης σχολικής εκδήλωσης (πρωινή προσευχή, εορταστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις, παρελάσεις κ.α)

& Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνο όταν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια, έκτακτα οικογενειακά γεγονότα κ.λ.π). Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να ενημερώνεται με ένα τηλεφώνημα το σχολείο για την απουσία.

& Στην περίπτωση που κάποιος γονέας ή κηδεμόνας χρειαστεί για ειδικό λόγο να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων χρειάζεται να ενημερώσει το δάσκαλο της τάξης και να υπογράψει σχετική δήλωση.

& Για τη συμμετοχή στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, καθώς και για τις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του Ατομικού Δελτίου Υγείας (στις Α΄, Γ΄,  και Ε΄ τάξεις)

Άφιξη στο σχολείο:

  •   Η άφιξη των μαθητών το πρωί γίνεται από τις 7.55 έως 8.10. Η έγκαιρη προσέλευση βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
  •   Κατά την προσέλευση των παιδιών στο σχολείο, οι γονείς τα συνοδεύουν μέχρι την είσοδο της αυλής. Κατά την αποχώρησή τους τα παραλαμβάνουν από τον ίδιο χώρο.
  •   Στην προσευχή στέκονται σιωπηλοί και στη συνέχεια ακούνε προσεκτικά τις ανακοινώσεις του Διευθυντή ή των δασκάλων τους. Αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι μαθητές έχουν το δικαίωμα να μη συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή, οφείλουν όμως να βρίσκονται στο χώρο του σχολείου και να σέβονται την ιερότητα της στιγμής.

Διαλείμματα:

  •        Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν στο προαύλιο και δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στις αίθουσες ή στους διαδρόμους. Μόνο σε περίπτωση κακοκαιρίας παραμένουν στην τάξη μαζί με τη δασκάλα τους.
  •        Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού και ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών αναγκών. Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν απευθύνονται στον εφημερεύοντα.

Αποχώρηση από το σχολείο:

  •    Οι μαθητές δεν φεύγουν πριν τη από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ ασθένεια), γίνεται με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα, αφού ενημερωθεί η δασκάλα της τάξης ή ο Διευθυντής.
  •    Οι μαθητές που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αποχώρησή τους δεν φεύγουν ασυνόδευτοι, αν ο κηδεμόνας τους κάποια μέρα καθυστερήσει.
  •    Η αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο γίνεται κατά τα ακόλουθα χρονικά διαστήματα:

-        12.25-12.30 Α΄ και Β΄ τάξη

-        13.15-13.20 Γ΄, Δ΄ καθώς και οι Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις όταν έχουν 6ωρο

-        14.00-14.05 Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη (όταν έχουν 7ωρο) και μαθητές ολοήμερου*

-        14.40-14.50 μαθητές ολοήμερου*

-        15.30-15.40 μαθητές ολοήμερου*

-        16.15-16.20 μαθητές ολοήμερου*

* Οι μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα αποχωρούν με βάση τη σχετική δήλωση που έχουν κάνει οι γονείς τους. Όλες τις άλλες ώρες η είσοδος του σχολείου, για την ασφάλεια των μαθητών, παραμένει κλειστή.

Επισκέψεις ? γιορτές:

            Αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής και βοηθούν στην αποτελεσματική πραγματοποίηση του σχολικού έργου, γι?  αυτό οι μαθητές απουσιάζουν από αυτές μόνο αν έχουν σοβαρό λόγο. Η συμπεριφορά τους δε και οι υποχρεώσεις τους είναι ανάλογη κατά τη διάρκειά τους όπως και στα σχολικά προγράμματα. Σε περίπτωση επίσκεψης τηρείται το σχολικό ωράριο, ενώ σε περίπτωση γιορτής το ωράριο διαμορφώνεται. Για παράδειγμα στις Εθνικές Γιορτές ορίζουμε τη διάρκεια της γιορτής, την ώρα αποχώρησης και δεν λειτουργεί το Ολοήμερο.

Συμπεριφορά ? Υποχρεώσεις μαθητών:

1.  Φέρονται με σεβασμό και ευγένεια προς το εκπ/κό προσωπικό και τους συμμαθητές τους.

2. Σέβονται το σχολικό χώρο και φροντίζουν να παραμένει καθαρός.

3. Συμμετέχουν στη διδακτική διαδικασία και σέβονται το δικαίωμα των συμμαθητών τους για μάθηση. Παρακολουθούν με προσοχή και συμμετέχουν στο μάθημα και δεν ενοχλούν τους συμμαθητές τους.

4. Δεν επιτρέπεται κάθε μορφής βία. Προσπαθούμε να λύσουμε τις διαφορές μας ήρεμα. Δε φωνάζουμε, δε χτυπάμε, δεν εκβιάζουμε και δεν χρησιμοποιούμε άσχημες λέξεις.

5. Οι μαθητές για οποιοδήποτε πρόβλημα πρέπει να απευθύνονται στη δασκάλα τους.

  • 6. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα διαλείμματα για την πρόληψη ατυχημάτων. Οι μαθητές παίζουν και κινούνται στους χώρους που τους έχουν υποδειχθεί και ακολουθούν τις οδηγίες του εφημερεύοντος.

Γονείς και κηδεμόνες:

”  Ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από τους εκπαιδευτικούς στις ώρες και ημέρες που ορίζονται από το Σύλλογο Διδασκόντων.

”  Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές και ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του σχολείου.

”  Οφείλουν ακόμη να γνωστοποιούν στη δασκάλα της τάξης και στο Διευθυντή κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή.

”  Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει, να τιμωρεί ή να νουθετεί άλλο παιδί στο χώρο του σχολείου. Για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει πρέπει να ενημερώνεται η δασκάλα της τάξης ή ο Διευθυντής.

Γενικά:

*     Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο πολύτιμα ή επικίνδυνα αντικείμενα.

*     Δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών στο χώρο του σχολείου.

*     Η προστασία του σχολικού κτιρίου και της περιουσίας του είναι υπόθεση όλων μας. Δε γράφουμε ποτέ σε καρέκλες, θρανία και τοίχους. Σε πολλά σημεία της αυλής και των διαδρόμων υπάρχουν κάδοι για απορρίμματα. Οι βοηθητικοί χώροι (τουαλέτες) πρέπει να διατηρούνται καθαροί κυρίως για λόγους υγείας.

*     Το τηλέφωνο του σχολείου (2723031265) είναι στη διάθεση των γονέων για οποιαδήποτε ενημέρωση. Παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι και το σχολείο έχει τα σωστά τηλέφωνά σας.

*     Σε περίπτωση που κάποιος από τους γονείς τους μαθητή δεν έχει την κηδεμονία του πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το σχολείο.

*     Η Σχολική Επιτροπή, το Σχολικό Συμβούλιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί, οι καλλιτεχνικοί και οι πολιτιστικοί φορείς, πέρα από το θεσμικό τους ρόλο, είναι οι κοινωνικές συνιστώσες του σχολείου. Ένα ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο έχει ανάγκη από τη σύμπραξη όλων αυτών, για να επιτύχει την αποστολή του. Ο κοινωνικός περίγυρος αποτελεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο το σχολείο αναπτύσσει το μορφωτικό έργο του.

          Οφείλουμε όλοι να δημιουργήσουμε καλό κλίμα συνεργασίας σχολείου ? οικογένειας με κοινό στόχο την πρόοδο των μαθητών.

          Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη συνεργασία και σας ευχόμαστε προπαντός υγεία και μια καλή και δημιουργική Σχολική Χρονιά!!!

Ο Δ/ΝΤΗΣ                                                                ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ